BH medijski servis
Crna ribizla – ljekovitost, recepti i upotreba

Crna ribizla – ljekovitost, recepti i upotreba

Jedna žlica ovih malih crnih bobica intenzivnog mirisa donosi oko 75% preporučenog dnevnog unosa C vitamina u organizam, a u sebi nose pravo bogatstvo minerala i antioksidanata koji potiču cirkulaciju i održavaju krvožilni sustav zdravim.

Crni ribiz sadrži i vitamin J, koji ima jako antibakterijsko djelovanje, posebno je učinkovit u liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla. Djeluje protuupalno i diuretski, a znanstvena istraživanja pokazuju da pomaže u prevenciji arterioskleroze, visokog krvnog tlaka, srčanih poremećaja, moždanog udara i raka.

Tradicionalno se koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti, u liječenju infekcija mokraćnih puteva, proljeva i drugih probavnih smetnji, pomaže kod ispucanih kapilara, protiv stvaranja kamenaca, prirodni je antidepresiv. Sok od crnog ribiza izvrstan je stimulativni napitak, a pomiješan s rakijom pomaže u detoksikaciji organizma.

U fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata. Tinktura lista crnog ribiza smanjuje pretjeranu imunološku reakciju, uobičajeno se koristi kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i alergija. Sjemenke plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom koja povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija.

Zanimljivo je da je uzgoj crnog ribiza dugo, još od kraja 19. stoljeća, bio zabranjen u čitavim SAD s opravdanjem da je prijenosnik gljivične bolesti listova (hrđe – koja dio ciklusa provodi na ribizu, a dio na bijelom boru) te da nanosi velike štete tadašnjoj brzo rastućoj drvnoj industriji. Od 2003. zabrana uzgoja konačno je uklonjena u većini Sjedinjenih Država.

Izvor: organskivrt.com

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.