BH medijski servis
Sirup od zove (bazge) – ljekovito i ukusno

Sirup od zove (bazge) – ljekovito i ukusno

Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece. Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta bazge su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Cvjetove za čaj rasprostrite i sušite na sjenovitom i prozračnom mjestu, nikako ih ne izlažite direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Mi smo veliki obožavatelji bazge, posebno djeca, pa je u našoj obitelji priprema sirupa po receptu bake Ankice obavezna. Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i  kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.

Sirup od bazge

30 cvjetova bazge

3 l vode

4 dkg limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera
PRIPREMA:  Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.